HISTORIA OM PINGSTFÖRSAMLINGEN ARJEPLOG

 
I slutet av 1920-talet kom skidåkande och cyklande evangelister från Västerbotten till byarna i södra kommundelen. Den starka förkunnelsen skakade om i byarna.
 
I Gasa kom många till tro på Jesus. Detta resulterade i en omfattande väckelse i området. I början hade man hjälp från Filadelfiaförsamlingen i Arvidsjaur.
1932 bildades Betelförsamlingen i Gasa, en församling med rötterna i den svenska Pingströrelsen.
Under en period fram till slutet av 40-talet, växte antalet medlemmar till över 100 personer. Nu hade man kapell i Gasa, i Slagnäs och på Storgatan i Arjeplog, även i Laisvallby fanns ett litet kapell. Alla fyra kapellen är nu sålda.
I början av 1960-talet byggde församlingen en ny lokal med bostad på Kyrkholmen i Arjeplog. Församlingen har under åren haft många anställda evangelister och föreståndare.
Ett strakt missionsengagemang har präglat Filadelfiaförsamlingen i Arjeplog. 2006 bytte församlingen namn till Pingstförsamlingen
Att arbeta med barn och ungdomar har varit en av församlingens viktigaste uppgifter genom åren. Duktiga musiker och sångare har under åren lett till många kontakter och öppnat många dörrar hos Arjeplogarna.
1986 köpte församlingen Nilssons pensionat mitt inne i samhället. Det fick sedan namnet Hotell Lyktan.
Efter utbyggnad och renovering har hotell Lyktan i dag 46 rum med matsal och en kombinerad konferens- och kyrkolokal. Utländska gäster som testar bilar i Arjeplog med omgivning utgör en stabil kundgrupp på församlingens hotellanläggning.